Dzisiaj jest: Wtorek, 24.11.2020 Imieniny: Jana i Flory



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Tarta cebulowa z wędzonymi szprotkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 250 g  mąki pszennej razowej
  • 100 g  masła
  • 1 szczypta  soli
  • 2 łyżki  jogurtu
    Farsz
  • 150 g  wędzonych szprotek
  • 2 sztuki czerwone cebule
  • 1 sztuka biała cebula
  • 5 sztuk jajek
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • 100 ml  śmietany
  • 1 łyżka  oleju
  • 1/2 łyżeczki  suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę, masło, sól oraz jogurt wrzuć do miski i zmiksuj w robocie kuchennym. Uzyskane ciasto przełóż na stolnicę i zagnieć. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem.
  2. Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Śmietanę dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodaj jajka i zmiksuj wszystko na gładką masę.
  4. Na cieście rozłóż cebulę i zalej masą jajeczną. Na wierzchu ułóż szprotki. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE