Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 250 g mąki pszennej razowej
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu
- Farsz
- 150 g wędzonych szprotek
- 2 sztuki czerwone cebule
- 1 sztuka biała cebula
- 5 sztuk jajek
- kilka czarnych oliwek bez pestek
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę, masło, sól oraz jogurt wrzuć do miski i zmiksuj w robocie kuchennym. Uzyskane ciasto przełóż na stolnicę i zagnieć. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem.
- Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Odstaw do przestygnięcia.
- Śmietanę dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodaj jajka i zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Na cieście rozłóż cebulę i zalej masą jajeczną. Na wierzchu ułóż szprotki. Piecz 45 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka