Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 3 szklanki mąka
- 25 dag margaryny
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- Farsz
- 40 dag filetów z białej ryby
- 1/2 sztuki brokuła
- 20 sztuk czarnych oliwek
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- 1/2 opakowania fety w kostkach
- 10 dag sera typu rokpol
- 5 łyżek tartego sera żółtego
- 4 sztuki jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- oregano
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj margarynę, jajka, śmietanę, sól oraz pieprz i zagnieć ciasto. Wylep nim wysoko boki oraz dno tortownicy. Nakłuj dno widelcem, piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
- Brokuł podziel na różyczki i gotuj 5 minut w osolonej wodzie. Osącz.
- Rybę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiana.
- Pomidory pokrój w paski. Rokpol zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W dużej misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj rybę, brokuły, sery i pomidory. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz oregano. Tak przygotowany farsz przełóż na podpieczony spód tarty. Następnie włóż do piekarnika i piecz jeszcze 60 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy