Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
275 g mrożonego ciasta francuskiego
2 sztuki papryki
2 sztuki średnie cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka świeżych listków tymianku
11-13 sztuk wędzonych szprotek
200 g śmietany 18%
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 sztuka jajko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika.
- Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w paski. Oprósz solą i piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, a następnie oprósz solą. Dodaj miód oraz sok z cytryny i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dopraw tymiankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Na upieczonym cieście rozsmaruj śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wierzchu ułóż cebulę, wędzone szprotki i paprykę. Zawinięte brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 8-10 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka