Dzisiaj jest: Środa, 03.06.2020 Imieniny: Leszka i Kłotyldy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Tilapia w sezamie z sosem śmietanowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki filety z tilapii
  • 1 łyżka  masła
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/3 sztuki papryki
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki  posiekanej szałwii
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  śmietany
  • 1 sztuka brokuł
  • 1/2 opakowania  marchewki baby
  • 1 sztuka jajko
  • 100 g  sezamu
  • 3 łyżki  oleju
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Filety umyj, osusz, oprósz solą i odstaw.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na roztopionym maśle. Energicznie mieszając, wsyp mąkę, podsmaż delikatnie i powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj chwilę na małym ogniu.
  3. Paprykę pokrój w małą kostkę i dodaj do sosu. Duś około 10 minut. Wsyp mieloną paprykę, szałwię i natkę pietruszki. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do sosu. Wlej śmietanę i gotuj 2 minuty, mieszając.
  4. W osolonej wodzie ugotuj marchewkę i brokuł podzielony na różyczki. Odcedź i trzymaj w cieple.
  5. Jajko roztrzep widelcem. Zanurzaj w nim kawałki ryby i obtaczaj w sezamie. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z warzywami i sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE