Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety z tilapii
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/3 sztuki papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej szałwii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 1 sztuka brokuł
- 1/2 opakowania marchewki baby
- 1 sztuka jajko
- 100 g sezamu
- 3 łyżki oleju
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety umyj, osusz, oprósz solą i odstaw.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na roztopionym maśle. Energicznie mieszając, wsyp mąkę, podsmaż delikatnie i powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj chwilę na małym ogniu.
- Paprykę pokrój w małą kostkę i dodaj do sosu. Duś około 10 minut. Wsyp mieloną paprykę, szałwię i natkę pietruszki. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do sosu. Wlej śmietanę i gotuj 2 minuty, mieszając.
- W osolonej wodzie ugotuj marchewkę i brokuł podzielony na różyczki. Odcedź i trzymaj w cieple.
- Jajko roztrzep widelcem. Zanurzaj w nim kawałki ryby i obtaczaj w sezamie. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z warzywami i sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka