Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki filety z tilapii
1 łyżka masła
1 sztuka cebula
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/3 sztuki papryki
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej szałwii
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
1 sztuka brokuł
1/2 opakowania marchewki baby
1 sztuka jajko
100 g sezamu
3 łyżki oleju
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety umyj, osusz, oprósz solą i odstaw.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na roztopionym maśle. Energicznie mieszając, wsyp mąkę, podsmaż delikatnie i powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj chwilę na małym ogniu.
- Paprykę pokrój w małą kostkę i dodaj do sosu. Duś około 10 minut. Wsyp mieloną paprykę, szałwię i natkę pietruszki. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do sosu. Wlej śmietanę i gotuj 2 minuty, mieszając.
- W osolonej wodzie ugotuj marchewkę i brokuł podzielony na różyczki. Odcedź i trzymaj w cieple.
- Jajko roztrzep widelcem. Zanurzaj w nim kawałki ryby i obtaczaj w sezamie. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z warzywami i sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka