Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki filety z tołpygi ze skórą
oliwa z oliwek
rozmaryn
tymianek
szałwia
sól
pieprz
1/2 sztuki brokułu
1 szklanka groszku zielonego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 ml śmietany 30%
100 ml bulionu
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i zasmaż. Następnie dodaj śmietanę i bulion. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj groszek oraz ugotowane i rozgniecione widelcem brokuły. Wymieszaj i dopraw do smaku.
- Tołpygę umyj, osusz, natrzyj mieszanką rozmarynu, szałwii i tymianku. Smaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową rybę podawaj na sosie z dodatkiem ryżu.
Źródło przepisu: Przyslij przepis