Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g ryba
filety - sól
do smaku - sok z cytryny
do smaku - 2 sztuki jajka
- 4 łyżki bułka tarta
- 4 sztuki cebula
- 1 łyżka olej
- 125 g śmietana
- 3 łyżki mleko
- 300 g ser topiony
z ziołami - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 50 g ser
starty - 20 g margaryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę opłucz, osusz, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Następnie obtocz filety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i wyłóż połową cebulowych plasterków.
- Kawałki ryby ułóż dachówkowo w naczyniu i nakryj pozostałymi plasterkami cebuli.
- W garnku podgrzej śmietanę z mlekiem. Dodaj podzielony na płatki ser topiony. Podgrzewaj, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Powstałym sosem polej zapiekankę. Wierzch posyp startym serem. Margarynę podziel na cienkie płatki i rozłóż na wierzchu. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane