Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g ryba
filetysól
do smakusok z cytryny
do smaku2 sztuki jajka
4 łyżki bułka tarta
4 sztuki cebula
1 łyżka olej
125 g śmietana
3 łyżki mleko
300 g ser topiony
z ziołamipieprz
świeżo zmielony, do smaku50 g ser
starty20 g margaryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę opłucz, osusz, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Następnie obtocz filety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i wyłóż połową cebulowych plasterków.
- Kawałki ryby ułóż dachówkowo w naczyniu i nakryj pozostałymi plasterkami cebuli.
- W garnku podgrzej śmietanę z mlekiem. Dodaj podzielony na płatki ser topiony. Podgrzewaj, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Powstałym sosem polej zapiekankę. Wierzch posyp startym serem. Margarynę podziel na cienkie płatki i rozłóż na wierzchu. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane