Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki cukinia
średnia4 sztuki dorsz
nieduże filety2 sztuki pomidory
150 g ser mozzarella
4 gałązki bazylia
1/2 sztuki sok z cytryny
4 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. Miąższ posiekaj. Pomidory obierz ze skórki, posiekaj i wymieszaj z miąższem z cukinii i posiekaną bazylią. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz 1 łyżką soku z cytryny. Wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem wypełnij wydrążone cukinie i ułóż je na wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej oliwą blasze. Pozostałą oliwą skrop cukinie, przykryj je folią i piecz 40 minut w 160 st. C.
- Po tym czasie zdejmij folię z wierzchu i na każdej cukinii ułóż osolony i skropiony sokiem z cytryny filet z dorsza. Wstaw danie ponownie do piekarnika i piecz 7 minut.
- Na koniec ułóż na cukinii pokrojoną w plastry mozzarellę i zapiekaj, aż ser się roztopi. Przed podaniem posyp listkami bazylii i pieprzem.
Źródło przepisu: Lekki obiad z warzywami