Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g cebula
- 330 g ogórek konserwowy
- 300 g pomidory
- 800 g czarniak
filety - 1/2 sztuki sok z cytryny
- tłuszcz
do formy - sól
do smaku - pieprz
świeżo mielony, do smaku - 2 łyżki musztarda
- 3 łyżki ketchup
- 250 g ser gouda
w plastrach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, pokrój w cienkie krążki. Ogórki odsącz i pokrój w plasterki. Garstkę plastrów odłóż do dekoracji.
- Odłóż 1 pomidor, a pozostałe obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Rybę umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim kawałki ryby. Oprósz solą, pieprzem i posmaruj musztardą oraz ketchupem.
- Na rybie ułóż pokrojone cebule, pomidory i ogórki. Nakryj plastrami sera. Zapiekankę piecz 40 minut w 200 st. C.
- Odłożony wcześniej pomidor pokrój w plasterki. Zapiekankę udekoruj przed podaniem plastrami pomidora i odłożonymi wcześniej plasterkami ogórka.
Źródło przepisu: Dania zapiekane