Dzisiaj jest: Wtorek, 29.09.2020 Imieniny: Michała i Michaliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zapiekanka z kiszoną kapustą i rybą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Składniki zapiekanki należy układać tak, aby górną warstwę stanowiła kapusta, a na niej leżały paski ryby. Przepis na zapiekankę z kiszoną kapustą i rybą zadowoli niejednego smakosza.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  makaron
    kolanka
  • sól
    do smaku
  • 3 sztuki  cebula
  • 1 łyżka  masło klarowane
  • 550 g  kapusta kiszona
  • 2 sztuki  jabłka
  • 700 g  czarniak
    filety
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 1 łyżka  masło
  • 4 sztuki  jajka
  • 300 g  śmietana
    18%
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku
  • 2 łyżki  natka pietruszki
    posiekana

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do ocieknięcia.
  2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym. Kapustę osącz. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Do podsmażonej cebuli dodaj kapustę z jabłkami i dokładnie wymieszaj. Duś wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu.
  4. Rybę opłucz, osusz i pokrój w szerokie paski. Skrop sokiem z cytryny.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim na przemian makaron, paski ryby i kapustę.
  6. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Powstałym sosem zalej zapiekankę. Piecz 40 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE