Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
150 g szpinaku
300 g filetu z łososia
2 sztuki białka
kilka paluszków surimi
3-4 szklanki grzanek
1/2 sztuki cytryny
sól
pieprz
tłuszcz do foremek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak dokładnie umyj, osusz i odstaw na sicie do ocieknięcia, a następnie drobno posiekaj.
- Filet z łososia starannie oczyść i pokrój na małe kawałki. Paluszki surimi potnij w niewielką kostkę. Foremki do zapiekania posmaruj cienką warstwą tłuszczu.
- Kawałki łososia oraz surimi przełóż do miseczki. Następnie wsyp grzanki oraz posiekany szpinak. Białka rozkłóć i dodaj do reszty składników. Całość oprósz solą oraz pieprzem i skrop sokiem z 1/2 cytryny. Zawartość miski dobrze wymieszaj.
- Przygotowaną masę ostrożnie przełóż do kokilek, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 20 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku