Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
50 dag filetów z dorsza
1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
1 sztuka wędzona makrela
1 kg ziemniaków
50 dag świeżego szpinaku
1 pęczek koperku
3-4 łyżki startego sera żółtego
4 sztuki jajka ugotowane na twardo
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
1 kostka bulionowa
1/2 szklanki bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety rozmroź, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj na parze.
- Z makreli usuń ości. Ułóż makrelę razem z zamrożonymi paluszkami krabowymi i filetami w wysmarowanej łyżką masła brytfannie.
- Koperek umyj, osusz i posiekaj. Do garnka wlej 3 szklanki wody, wrzuć kostkę bulionową i koperek. Zagotuj. Następnie zagęść łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody.
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć z łyżką masła i starkowanym serem. Dopraw pieprzem.
- Szpinak umyj. Duś na łyżce masła, aż odparuje. Dopraw do smaku solą.
- Rybę zalej sosem koperkowym. Na niej ułóż pokrojone w plastry jajka, a następnie szpinak i ziemniaki. Posyp bułką tartą. Piecz 1 godzinę w 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!