Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka z sandacza z ananasem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę z sandacza najlepiej podawać z ziemniaczkami z wody.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  filet z sandacza
  • 4 plastry  ananas
    z puszki
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 łyżka  rodzynki
  • 1 łyżka  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 200 g  ser żółty
    twardy
  • 1 szklanka  śmietana
    12%
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z sandacza opłucz, osusz. Ananasy odsącz z zalewy i pokrój na nieduże kawałki. Paprykę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Rodzynki przelej wrzątkiem, osącz i osusz.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, przesmaż na nim paprykę po czym zdejmij ją łyżką cedzakową. Na pozostałym tłuszczu podsmaż przez 5 minut rybę oprószoną solą i pieprzem. Na koniec skrop sandacza sokiem z cytryny.
  3. Rybę przełóż razem z tłuszczem z patelni do naczynia żaroodpornego. Posyp pokrojoną papryką, kawałkami ananasa i rodzynkami.
  4. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj ze śmietaną. Powstałym sosem zalej rybę. Piecz 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE