Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g łosoś
wędzone brzuszki1 puszka kukurydza konserwowa
mała1 puszka pomidory
w kawałkach300 g groszek zielony
mrożonysól
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smaku1 pęczek natka pietruszki
tłuszcz
do formy3 sztuki jajka
5 łyżek mleko
2 łyżki ser parmezan
starty30 g masło
1 pęczek szczypiorek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę pokrój w mniejsze kawałki i oczyść z ości. Kukurydzę i pomidory osącz z zalewy. Groszek gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, po czym odcedź.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj. W misce wymieszaj groszek, kukurydzę i natkę pietruszki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż kawałki łososia i przykryj pomidorami. Wierzch posyp groszkiem i kukurydzą.
- Jajka roztrzep widelcem z mlekiem i dopraw do smaku pieprzem. Uzyskaną mieszanką polej zapiekankę. Wierzch posyp startym serem i ułóż podzielone na płatki masło. Zapiekankę piecz 15 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane