Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 475 g filetów z dorsza
- 300 ml mleka
- 5 sztuk ziemniaków
- 1 sztuka cebula
- 5 łyżek groszku konserwowego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryby zalej mlekiem, dodaj pół cebuli i gotuj przez 4 minuty.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie dodaj do nich mleko pozostałe z gotowania ryb i zrób puree. Dodaj posiekany koperek.
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę. Wlej 1 szklankę mleka pozostałego po gotowaniu ryb. Ciągle mieszając gotuj przez 2 minuty, aż powstanie sos. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Dno naczynia wyłóż filetami z dorsza. Na rybę wylej sos i posyp groszkiem. Na wierzchu rozłóż puree i kilka kawałków masła. Piecz 35 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka