Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 kg ziemniaków
500 g mrożonego szpinaku
500 g filetów z ryby
5 łyżek śmietany
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól
czarny pieprz
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
- Sos
1 sztuka i 1/2 szklanki śmietany 18%
2 sztuki jajka
200 g startego sera żółtego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Rybę oprósz przyprawą do ryb oraz dwoma rodzajami pieprzu i ugotuj na parze. Następnie podziel filety na mniejsze kawałki.
- Szpinak duś na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw i zabiel śmietaną.
- Sos: Śmietanę wymieszaj z jajkami, przyprawami i 3 łyżkami sera.
- W naczyniu żaroodpornym wyłóż dno ziemniakami. Na wierzch ułóż rybę, sos i szpinak. Kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem. Piecz 40 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników