Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka ziemniaczana z rybą i szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 kg ziemniaków
  • 500 g  mrożonego szpinaku
  • 500 g  filetów z ryby
  • 5 łyżek  śmietany
  • 3 ząbki  czosnku
  • 3 łyżki  masła
  • sól
  • czarny pieprz
  • przyprawa do ryb
  • pieprz cytrynowy
    Sos
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 sztuki jajka
  • 200 g  startego sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Rybę oprósz przyprawą do ryb oraz dwoma rodzajami pieprzu i ugotuj na parze. Następnie podziel filety na mniejsze kawałki.
  3. Szpinak duś na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw i zabiel śmietaną.
  4. Sos: Śmietanę wymieszaj z jajkami, przyprawami i 3 łyżkami sera.
  5. W naczyniu żaroodpornym wyłóż dno ziemniakami. Na wierzch ułóż rybę, sos i szpinak. Kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem. Piecz 40 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE