Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
8 sztuk ziemniaki
średniej wielkości2 łyżki masło
125 g śmietana
100 g boczek
200 g krewetki
gotowepieprz
świeżo zmielony, do smakusól
do smakupieprz kolorowy
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj i ponakłuwaj widelcem. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz 50 minut w 200 st. C.
- Po tym czasie z każdego ziemniaka odetnij po plasterku. Odkrojone plasterki obierz, a dolne części ziemniaków wydrąż łyżeczką.
- Dekielki, jak i wydrążoną masę ziemniaczaną rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich miękkie masło i śmietanę. Wymieszaj.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż. Dodaj do ziemniaczanej masy połowę boczku i krewetki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Uzyskany farsz przełóż do wydrążonych ziemniaków. Piecz przez 10 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp pozostałymi skwarkami i lekko oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: Dania zapiekane