Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
100 g ryż basmati
suchego250 g krewetki
królewskie2 łyżki imbir marynowany
2 łyżki sok z imbiru
100 ml oliwa z oliwek
3 ząbki czosnek
3 sztuki sos tabasco
krople2 łyżki ocet winny
1 sztuka limonka
1 gałązka kolendra
wg uznaniasól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż Basmati ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony.
- Zrób sos. Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko.
- Ryż marki ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.
Źródło przepisu: informacja prasowa Fly PR