Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Aromatyczny kompot z suszonych owoców


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 150 g  suszonych śliwek
  • 100 g  suszonych moreli
  • 100 g  suszonych jabłek
  • 100 g  suszonych fig
  • 50 g  suszonych gruszek
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 sztuka cytryna
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 sztuk goździków
  • 2 łyżki  miodu
  • cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone owoce opłucz, osącz i zalej 2 litrami przegotowanej wody. Odstaw na 3-4 godziny.
  2. Dolej litr wody, dodaj cynamon oraz goździki i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Uważaj, by owoce się nie rozpadły. Po ugotowaniu dopraw do smaku miodem i cukrem.
  3. Pomarańczę i cytrynę pokrój w plastry. Włóż je do gorącego kompotu. Odstaw kompot na kilka godzin, by nabrał aromatu. Podawaj schłodzony.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE