Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
150 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
100 g suszonych jabłek
100 g suszonych fig
50 g suszonych gruszek
1 sztuka pomarańcza
1 sztuka cytryna
kawałek kory cynamonu
5 sztuk goździków
2 łyżki miodu
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone owoce opłucz, osącz i zalej 2 litrami przegotowanej wody. Odstaw na 3-4 godziny.
- Dolej litr wody, dodaj cynamon oraz goździki i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Uważaj, by owoce się nie rozpadły. Po ugotowaniu dopraw do smaku miodem i cukrem.
- Pomarańczę i cytrynę pokrój w plastry. Włóż je do gorącego kompotu. Odstaw kompot na kilka godzin, by nabrał aromatu. Podawaj schłodzony.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka