Dzisiaj jest: Czwartek, 11.08.2022 Imieniny: Zuzanny i Filomeny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Babka marcepanowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Babkę marcepanową można podawać bez dodatków lub posypaną cukrem pudrem.

1 porcja dla: 6 - 9 osób


Składniki

  • 200 g  margaryna
  • 200 g  masa marcepanowa
    surowa
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 4 sztuki  jajka
  • 1.5 szklanek  mąka pszenna
  • 1/2 szklanki  mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 1 łyżka  tłuszcz
    do formy
  • 1 łyżka  mąka
    do formy

Sposób przyrządzania:

  1. Masę marcepanową utrzyj z miękką margaryną, stopniowo dodając cukier i po jednym jajku.
  2. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Przesiej i dodawaj po łyżce do masy marcepanowej, ciągle ucierając.
  3. Uzyskane ciasto włóż do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Piecz 60 minut w 170 st. C. Udekoruj według uznania.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE