Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1.5 szklanek mąka
- 1/2 szklanki cukier
- 4 sztuki żółtko z jajka
- 2 łyżki masło
+odrobina do formy - 5 sztuk olejek pomarańczowy
krople - 1/2 szklanki mleko
- 1 sztuka pomarańcza
- 7 g drożdże
suszone - 1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańczę dokładnie umyj, cienko obierz skórkę i pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim pokrojoną skórkę przez 5 minut.
- Mleko podgrzej. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżką mąki i cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. Wsyp pozostałą przesianą mąkę. Dodaj wyrośnięte drożdże, szczyptę soli oraz kilka kropel oleju pomarańczowego. Całość miksuj na małych obrotach przez 10 minut. Następnie dodaj usmażoną na maśle skórkę pomarańczy i ponownie mieszaj przez kilka minut. Przygotowaną masę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie wlej je do formy posmarowanej tłuszczem. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 60 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku