Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Zakwas
- 1 sztuka i 1/2 kg buraków
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 sztuka kromka chleba razowego
- 3 sztuki liście laurowe
- 3 sztuki ziela angielskie
- Barszcz
- 400 ml domowego zakwasu
- 2 sztuki średnie marchewki
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 sztuki selera
- 1 sztuka duża cebula
- 1/2 sztuki średniego pora
- 2 ząbki czosnku
- 4 sztuki suszone śliwki
- 4 sztuki liście laurowe
- 4 sztuki ziela angielskie
- 5 sztuk ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zakwas: Buraki obierz, pokrój w plastry i ułóż w 2-litrowym wyparzonym słoiku. Dodaj obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, cukier oraz sól. Na wierzch połóż kromkę chleba razowego. Zalej wszystko 1,5 l przegotowanej letniej wody, żeby buraki były zakryte. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe, przewiewne miejsce na 5-7 dni, co jakiś czas zbierając tworzącą się pianę. Następnie zakwas przecedź przez sito i rozlej do wyparzonych butelek i zakręć. Przechowuj w lodówce.
- Barszcz: 2 l wody zagotuj z dodatkiem śliwek, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz czosnkiem. Cebulę opal i wrzuć do gotującego się wywaru. Pozostałe warzywa umyj, obierz i również wrzuć do zupy. Gotuj,aż warzywa będą miękkie. Następnie zmniejsz ogień, wlej zakwas i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawaj z uszkami.
Źródło przepisu: Przyslij przepis