Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Zakwas
1 sztuka i 1/2 kg buraków
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 sztuka kromka chleba razowego
3 sztuki liście laurowe
3 sztuki ziela angielskie
- Barszcz
400 ml domowego zakwasu
2 sztuki średnie marchewki
1 sztuka pietruszka
1/2 sztuki selera
1 sztuka duża cebula
1/2 sztuki średniego pora
2 ząbki czosnku
4 sztuki suszone śliwki
4 sztuki liście laurowe
4 sztuki ziela angielskie
5 sztuk ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zakwas: Buraki obierz, pokrój w plastry i ułóż w 2-litrowym wyparzonym słoiku. Dodaj obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, cukier oraz sól. Na wierzch połóż kromkę chleba razowego. Zalej wszystko 1,5 l przegotowanej letniej wody, żeby buraki były zakryte. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe, przewiewne miejsce na 5-7 dni, co jakiś czas zbierając tworzącą się pianę. Następnie zakwas przecedź przez sito i rozlej do wyparzonych butelek i zakręć. Przechowuj w lodówce.
- Barszcz: 2 l wody zagotuj z dodatkiem śliwek, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz czosnkiem. Cebulę opal i wrzuć do gotującego się wywaru. Pozostałe warzywa umyj, obierz i również wrzuć do zupy. Gotuj,aż warzywa będą miękkie. Następnie zmniejsz ogień, wlej zakwas i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawaj z uszkami.
Źródło przepisu: Przyslij przepis