Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
2 kg buraków
2 sztuki i 1/2 l wody
1/2 opakowania włoszczyzny
5-6 sztuk kawałków suszonych borowików
1 sztuka liść laurowy
4-5 sztuk ziarenek pieprzu
sól
cukier
2 łyżki octu z białego wina
natka pietruszki
oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki i włoszczyznę umyj, obierz. Buraki drobno pokrój, wrzuć do garnka razem z grzybami, zalej wodą i gotuj przez 40 minut.
- Po tym czasie dopraw barszcz cukrem, solą i octem. Gotuj jeszcze 10 minut. Następnie zostaw barszcz na całą noc. Przed podanie przecedź barszcz i podgrzej. Podawaj z uszkami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia