Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 kg buraków
cukier
2 ząbki czosnku
3 plastry suszonych jabłek
2-3 sztuki kromki razowego, czerstwego pieczywa
sól
majeranek
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obierz kilogram buraków, umyj, przełóż do dużego słoja. Dodaj czosnek i chleb. Zalej 2 litrami osolonej, ciepłej wody, nakryj i odstaw na 3-4 dni.
- Po tym czasie obierz pozostałe buraki, pokrój, zalej niewielką ilością wody i gotuj przez 30 minut razem z jabłkami.
- Buraczany zakwas przecedź, wlej do wywaru ze świeżych buraków. Podgrzej, przypraw solą, cukrem i majerankiem.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza