Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Uszka:
- 1/2 kg mąka pszenna
- 1 sztuka jajka
- 1 szklanka woda
letnia - 2 łyżki olej rzepakowy
- 80 g podgrzybki
suszone - 1 sztuka cebula
średnia - 2 łyżki masło
- 3 łyżki bułka tarta
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
- Barszcz:
- 1 l barszcz czerwony
gotowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, olej i wlewając wodę zarobić elastyczne ciasto.
- Grzyby włożyć do sitka i dokładnie przepłukać wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa na grubym oczku.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Na koniec smażenia dodać masło, żeby rozpuściło się w ciepłej cebuli. Całość dodać do grzybów, dodać również bułkę tartą, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz przełożyć do miseczki, ugnieść i wstawić do lodówki na pół godziny.
- Ciasto na uszka cienko rozwałkować, wykroić małą szklaneczką krążki i na każdy z nich nałożyć farsz, a następnie skleić uszka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia uszek na powierzchnię. Gorące wyłożyć na talerze. Barszcz czerwony wigilijny podgrzać w rondelku przez około 15 minut, a następnie zalać nim uszka.
- Gdyby uszka były przygotowywane wcześniej, tuż po ugotowaniu zahartować je w zimnej wodzie, odcedzić i natłuścić niewielką ilością oleju. Następnie przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki lub przełożyć do woreczków i zamrozić.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl