Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Uszka
- 50 g suszonych grzybów
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 200 g mąki
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- Barszcz
- 2 kg buraków
- 2 sztuki i 1/2 l wody
- 6 sztuk suszonych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- cukier
- 2 łyżki octu z białego wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw na noc. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj grzyby, przesmaż. Zmiel farsz w maszynce do mięsa, dodaj bułkę tartą i dopraw solą oraz pieprzem.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, wodę oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, wycinaj 3-centymetrowe kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję farszu i zlep ciasto formując uszka. Wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gdy uszka wypłyną, wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową.
- Buraki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Zalej 2,5 litra wody, dodaj grzyby, pokrojony czosnek, liść, ziele angielskie, pieprz oraz majeranek. Gotuj wszystko przez 40 minut. Następnie dopraw do smaku cukrem, solą i octem. Gotuj jeszcze 10 minut, odstaw na noc. Przed podaniem przecedź barszcz i podgrzej.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia