Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Barszcz z grzybowymi uszkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Uszka
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 200 g  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 szklanki  ciepłej wody
    Barszcz
  • 2 kg  buraków
  • 2 sztuki i 1/2 l wody
  • 6 sztuk suszonych grzybów
  • 1 ząbek  czosnku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka  majeranku
  • sól
  • cukier
  • 2 łyżki  octu z białego wina

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej ciepłą wodą i zostaw na noc. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj grzyby, przesmaż. Zmiel farsz w maszynce do mięsa, dodaj bułkę tartą i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajko, wodę oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, wycinaj 3-centymetrowe kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję farszu i zlep ciasto formując uszka. Wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gdy uszka wypłyną, wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową.
  3. Buraki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Zalej 2,5 litra wody, dodaj grzyby, pokrojony czosnek, liść, ziele angielskie, pieprz oraz majeranek. Gotuj wszystko przez 40 minut. Następnie dopraw do smaku cukrem, solą i octem. Gotuj jeszcze 10 minut, odstaw na noc. Przed podaniem przecedź barszcz i podgrzej.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE