Dzisiaj jest: Piątek, 18.09.2020 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Barszcz z uszkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Kwas buraczany:
  • 1 kg  buraki czerwone
  • 1 kromka  chleb razowy
  • 2 ząbki  czosnek
  • 6 ziarenek  pieprz
  • 6 ziarenek  ziele angielskie
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 1 łyżeczka  cukier
    Barszcz:
  • 1 kg  buraki czerwone
  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • 2 sztuki  cebula
  • 80 g  grzyby suszone
    prawdziwki
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 3 ziarenka  pieprz
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • sól
    do smaku
  • cukier
    do smaku
    Ciasto na uszka:
  • 1 szklanka  mąka pszenna
    +4 łyżki
  • 1 sztuka  jajka
  • sól
    do smaku
    Farsz do uszek:
  • 80 g  grzyby suszone
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżka  bułka tarta
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kwas buraczany: Buraki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Włóż do słoja, dodaj obrany czosnek, pieprz, ziele, listek i cukier. Następnie zalej letnią, przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraki. Na wierzchu połóż kromkę razowego chleba. Słój przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 6 dni. Przed użyciem przecedź.
  2. Barszcz: Buraki obierz, umyj i pokrój w plastry. Cebule obierz, przekrój. Warzywa oczyść, opłucz i włóż do garnka. Zalej wodą. Następnie dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  3. Grzyby umyj, zalej wodą i odstaw na 8 godzin. Po tym czasie gotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedź oba wywary i połącz.
  4. Do wywarów dodaj kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzej, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
  5. Ciasto na uszka: Z mąki, jajka, małej ilości wody i soli zagnieć elastyczne ciasto.
  6. Farsz do uszek: Grzyby ugotowane w wywarze do barszczu posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój, zrumień na maśle, wymieszaj z grzybami i chwilę podsmaż. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj.
  7. Uszka: Ciasto rozwałkuj na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Następnie pokrój w 4-centymetrowe kwadraciki. Na każdy kwadrat kładź łyżkę farszu, ciasto składaj po przekątnej i starannie sklejaj brzegi. Następnie zlepiaj ze sobą dwa przeciwległe rogi. Uszka gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch. Barszcz podawaj razem z uszkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 4

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE