Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg kiełbasa biała
surowa - 1/2 szklanki dżem
z czerwonej porzeczki - 3 łyżki chrzan
- 2 łyżki olej
- 1 łyżeczka miód
płynny - 2 listki liście laurowe
- 5 ziarenek ziele angielskie
- pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbaski opłucz zimną wodą. Następnie ułóż je w garnku, zalej wodą, dodaj ziele angielskie oraz listki laurowe. Garnek wstaw na średni ogień i zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kiełbaski przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbaski z wrzątku i odłóż do przestudzenia.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju i ułóż w nim kiełbaski w taki sposób, by się nie stykały.
- Dżem porzeczkowy wymieszaj z chrzanem, miodem, resztą oleju i pieprzem. Połową tak przygotowanej glazury posmaruj kiełbaski. Wstaw danie do piekarnika i piecz 15 minut w 180 st. C. Następnie zwiększ temperaturę do 200 st. C. Kiełbaski posmaruj resztą glazury i piecz jeszcze 10-15 minut.
Źródło przepisu: Poradnik domowy