Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 300 g miód
- 600 g mąka pszenna
- 200 g cukier
- 1 sztuka jajko
jajko do posmarowania - 1/2 szklanki 1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty
z herbaty Opowieść wigilijna od Czas na Herbatę (z siedmiu łyżeczek) - 4 łyżeczki przyprawa do pierników
- 1.5 łyżeczek soda oczyszczona
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krok 1. Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Opowieść wigilijna, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4?5 godzin.
- Krok 2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10?15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2?4 tygodnie).
- Krok 3. Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.