Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
- 400 g margaryny
- 4 szklanki mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 sztuki jajka
- Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 sztuka białko
- barwnik spożywczy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę, wbij jajka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
- Następnie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj każdą z nich na grubość 0,5 cm. Foremkami w kształcie gwiazdek różnej wielkości powycinaj ciasteczka.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 200 st. C. Gotowe pierniczki wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
- Białko jajka lekko zmiksuj, partiami dodawaj cukier puder. Miksuj tak długo, aż powstanie gęsta, lśniąca masa. Pod sam koniec dodaj zielony barwnik spożywczy w proszku, ponownie zmiksuj.
- Lukier przełóż łyżką do rękawa cukierniczego i udekoruj brzegi ciasteczek. Na środku każdego z nich również połóż odrobinę lukru, żeby posklejać układane jedne na drugim ciasteczka. W ten sposób powstanie choinka.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka