Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka ziaren pszenicy
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 sztuki krople ekstraktu migdałowego
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów
- 50 g suszonych moreli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pszenicę przepłucz, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i ponownie gotuj do miękkości przez 3 godziny. Odcedź.
- Bakalie zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź i posiekaj.
- Mak zalej mlekiem, odstaw na 2-3 godziny i zmiel dwukrotnie w maszynce z gęstym sitkiem.
- Zmielony mak wymieszaj z pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem, cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Dodaj bakalie, wymieszaj i schłodź przez kilka godzin w lodówce.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka