Dzisiaj jest: Środa, 19.01.2022 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Domowa kutia


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  ziaren pszenicy
  • 1 szklanka  maku
  • 1 szklanka  mleka
  • 4 łyżki  miodu
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 3 sztuki krople ekstraktu migdałowego
  • 50 g  rodzynek
  • 50 g  migdałów
  • 50 g  orzechów
  • 50 g  suszonych moreli

Sposób przyrządzania:

  1. Pszenicę przepłucz, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i ponownie gotuj do miękkości przez 3 godziny. Odcedź.
  2. Bakalie zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź i posiekaj.
  3. Mak zalej mlekiem, odstaw na 2-3 godziny i zmiel dwukrotnie w maszynce z gęstym sitkiem.
  4. Zmielony mak wymieszaj z pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem, cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Dodaj bakalie, wymieszaj i schłodź przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE