Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka filet z dorsza
sok z cytryny
sól
pieprz
chili w płatkach
- Pierzynka
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka śmietany
1 łyżeczka oliwy
1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej
sok z cytryny
zioła prowansalskie
- Dodatkowo
natka pietruszki
1 sztuka marchewka
kawałek imbiru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę obierz, pokrój w plasterki, skrop oliwą i piecz 20 minut w 200 st. C.
- Rybę podziel na dwie części, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i płatkami chili.
- Cebulę pokrój i podduś do miękkości z odrobiną wody. Dodaj rozgnieciony czosnek, musztardę, szczyptę ziół prowansalskich, skórkę z cytryny, śmietanę, oliwę i łyżeczkę soku z cytryny, sól oraz pieprz.
- Rybę oprósz solą i przykryj pierzynką z cebuli. Piecz 8 minut w 200 st. C. Udekoruj rybę natką pietruszki. Podawaj z pieczoną marchewką posypaną tartym imbirem.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka