Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dorsz pod cebulową pierzynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 1 sztuka filet z dorsza
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • chili w płatkach
    Pierzynka
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka  musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka  śmietany
  • 1 łyżeczka  oliwy
  • 1/4 łyżeczki  startej skórki cytrynowej
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie
    Dodatkowo
  • natka pietruszki
  • 1 sztuka marchewka
  • kawałek imbiru

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki, skrop oliwą i piecz 20 minut w 200 st. C.
  2. Rybę podziel na dwie części, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i płatkami chili.
  3. Cebulę pokrój i podduś do miękkości z odrobiną wody. Dodaj rozgnieciony czosnek, musztardę, szczyptę ziół prowansalskich, skórkę z cytryny, śmietanę, oliwę i łyżeczkę soku z cytryny, sól oraz pieprz.
  4. Rybę oprósz solą i przykryj pierzynką z cebuli. Piecz 8 minut w 200 st. C. Udekoruj rybę natką pietruszki. Podawaj z pieczoną marchewką posypaną tartym imbirem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE