Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety z dorsza
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 1 szklanka kuskusu
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- cukinia
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka czerwona cebula
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyj, natrzyj solą oraz pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp natką. Włóż na noc do lodówki.
- Kuskus zalej 1 szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 10 minut, by napęczniał.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i smaż chwilę na rozgrzanym oleju. Cukinię i obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę, dodaj do smażącej się cebuli. Smaż wszystko 7 minut, aż warzywa zmiękną. Przełóż do kuskusu, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i pozostałą natką pietruszki.
- Kuskus z warzywami rozłóż równomiernie na 4 arkuszach papieru do pieczenia. Na wierzch połóż rybę i zawiń papier. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 20 minut.
Źródło przepisu: Przyslij przepis