Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
1 sztuka sprawiony szczupak
4 sztuki jajka ugotowane na twardo
2 sztuki surowe jajka
1 pęczek włoszczyzny
2 sztuki cebule
4 łyżki masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 sztuki listki laurowe
2 sztuki goździki
sól
mielony biały pieprz
liście sałaty
kilka plasterków cytryny
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotowane jajka obierz, posiekaj. Rybę obierz ze skóry i usuń większe ości. Włoszczyznę i cebule obierz.
- Do garnka wrzuć rybę, warzywa i przyprawy. Zalej wodą i gotuj przez 60 minut.
- Po tym czasie zmiel ugotowaną rybę. Skórę z ryby rozłóż na folii spożywczej. Masło utrzyj z surowymi żółtkami i sokiem z cytryny. Dodaj zmieloną rybę, jajka oraz pianę ubitą z białek. Dopraw masę do smaku solą oraz pieprzem. Rozsmaruj farsz na skórze i zwiń ciasno formując roladę.
- Powstały rulon owiń folią spożywczą i włóż do przecedzonego wywaru. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Wystudź w wywarze. Gdy ryba wystygnie, wyjmij ją z garnka, ostrożnie zdejmij folię. Gotową roladę pokrój w grube plastry i ułóż na talerzu. Przed podaniem udekoruj sałatą i plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: Smacznego!























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!