Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka wypatroszony i sprawiony karp
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 3 sztuki posiekane cebule
- 1 sztuka białko
- masło
- sok z 1 cytryny
- 2 sztuki garście rodzynek
- 2 łyżki żelatyny
- Dodatkowo
- orzechy włoskie
- rodzynki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia pokrój w dzwonka i wraz z głową i ogonem włóż do brytfanki. Zalej małą ilością wody, obłóż obranymi jarzynami. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż ryba się rozgotuje. Cebule podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Z rybnego wywaru wyjmij jarzyny, odcedź ugotowaną rybę, oddziel mięso od ości. Wywar odszumuj, zagotowując go razem z białkiem.
- Do sklarowanego wywaru włóż mięso z ryby i całą cebulę. Dodaj rodzynki, jeszcze raz zagotuj, wlej sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki żelatyny. Wymieszaj i rozlej do salaterek. Udekoruj rodzynkami i orzechami.
Źródło przepisu: Palce lizać