Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 sztuka gotowe ciasto francuskie
- powidła śliwkowe
- powidła morelowe
- 1 sztuka żółtko
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozwiń ciasto i potnij na 5-centymetrowe kwadraty. Ponacinaj je wzdłuż przekątnych po skosie do 1/3 długości.
- Na nienaciętych środkach kwadratów ułóż porcje powideł. Rogi ciasta zawiń do środka, by utworzyły wiatraczki.
- Ciasteczka posmaruj rozmąconym żółtkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 10-12 minut w 220 st. C. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka