Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
150 g suszonych prawdziwków
kilka suszonych śliwek
1 kg kiszonej kapusty
500 g jabłek
2 sztuki cebule
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki kminku
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
- Zasmażka
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby umyj, zalej wodą i odstaw na noc. Podobnie namocz śliwki.
- Kapustę posiekaj, wrzuć do garnka. Dodaj wypestkowane i pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane i oczyszczone z nasion pokrojone w ćwiartki jabłka oraz obraną , pokrojoną cebulę. Dopraw 2 łyżkami cukru, kminkiem, zielem angielskim i kilkoma ziarenkami pieprzu. Wszystko wymieszaj, zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Gdy się zagotuje, duś na małym ogniu.
- Oddzielnie ugotuj grzyby. Kiedy będą miękkie, pokrój je w cienkie paski i wlej je do kapusty razem z wodą, w której się gotowały. Dodaj liść laurowy i duś wszystko jeszcze 20 minut.
- Z mąki i oleju zrób zasmażkę. Rozprowadź w niej parę łyżek kapusty, a następnie dodaj do garnka z kapustą i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut.
Źródło przepisu: Palce lizać