Dzisiaj jest: Sobota, 12.06.2021 Imieniny: Jana i Onufrego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kapusta z suszonymi prawdziwkami i śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 150 g  suszonych prawdziwków
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 500 g  jabłek
  • 2 sztuki cebule
  • 2 łyżki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  kminku
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
    Zasmażka
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 łyżka  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby umyj, zalej wodą i odstaw na noc. Podobnie namocz śliwki.
  2. Kapustę posiekaj, wrzuć do garnka. Dodaj wypestkowane i pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane i oczyszczone z nasion pokrojone w ćwiartki jabłka oraz obraną , pokrojoną cebulę. Dopraw 2 łyżkami cukru, kminkiem, zielem angielskim i kilkoma ziarenkami pieprzu. Wszystko wymieszaj, zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Gdy się zagotuje, duś na małym ogniu.
  3. Oddzielnie ugotuj grzyby. Kiedy będą miękkie, pokrój je w cienkie paski i wlej je do kapusty razem z wodą, w której się gotowały. Dodaj liść laurowy i duś wszystko jeszcze 20 minut.
  4. Z mąki i oleju zrób zasmażkę. Rozprowadź w niej parę łyżek kapusty, a następnie dodaj do garnka z kapustą i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE