Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g karkówki wieprzowej
- Marynata
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki czystej wódki
- 2 łyżki białego octu winnego
- Sos
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka mała puszka pędów bambusa
- 1 sztuka mała puszka ananasa w kawałkach
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 sztuka czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki oleju z orzechów arachidowych
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól
- pieprz
- jasny sos sojowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karkówkę opłucz, osusz i pokrój w plastry. Włóż mięso do miseczki i zalej marynatą z sosu sojowego, wódki i octu winnego. Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- W tym czasie obierz cebulę, czosnek i marchew. Cebulę i czosnek posiekaj, a marchewkę pokrój w cienkie słupki. Paprykę przetnij na pół, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Pędy bambusa osącz z zalewy. Kawałki ananasa odcedź zachowując zalewę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej arachidowy z dodatkiem oleju sezamowego. Podsmaż na nim zamarynowane plastry karkówki. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojone warzywa. Dodaj pędy bambusa i kawałeczki ananasa. Ponowie do sosu wrzuć mięso. Całość podlej odrobiną wody oraz zalewy z ananasów. Przypraw startym imbirem, solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
- Mięso w sosie duś jeszcze 10 minut. Pod koniec sos zagęść dodając mąkę kukurydzianą rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
Źródło przepisu: Smacznego!