Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 kg karpia
1 sztuka włoszczyzna
2 sztuki liście laurowe
2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
3 sztuki goździki
2 sztuki cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 sztuka cytryna
50 g rodzynek
100 g migdałów
30 g suszonej żurawiny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia spraw, pokrój w dzwonka, oprósz solą i pieprzem. Skrop rybę sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny do lodówki.
- Głowę i ogon zalej litrem wody, zagotuj, odszumuj. Następnie dodaj obraną i umytą włoszczyznę, ziele, goździki i liście laurowe. Gotuj wszystko przez 60 minut. Po tym czasie przecedź przez sito.
- Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle i dodaj do wywaru. Zagotuj, włóż rybę i bakalie. Gotuj jeszcze 15 minut.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka