Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/2 kg karpia
- 1 sztuka włoszczyzna
- 2 sztuki liście laurowe
- 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 3 sztuki goździki
- 2 sztuki cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka cytryna
- 50 g rodzynek
- 100 g migdałów
- 30 g suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia spraw, pokrój w dzwonka, oprósz solą i pieprzem. Skrop rybę sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny do lodówki.
- Głowę i ogon zalej litrem wody, zagotuj, odszumuj. Następnie dodaj obraną i umytą włoszczyznę, ziele, goździki i liście laurowe. Gotuj wszystko przez 60 minut. Po tym czasie przecedź przez sito.
- Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle i dodaj do wywaru. Zagotuj, włóż rybę i bakalie. Gotuj jeszcze 15 minut.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka