Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg karpia
sól
250 g mrożonych śliwek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sok z cytryny
2-3 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
cynamon
goździki
imbir
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oczyszczonego i sprawionego karpia pokrój w dzwonka. Oprósz rybę solą i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Śliwki opłucz, rozmroź i wydryluj. Następnie zmiksuj z winem, sokiem z cytryny, cukrem i przyprawami.
- Rybę obtocz w mące, zrumień na rozgrzanej oliwie z obu stron. Ułóż karpia w naczyniu żaroodpornym, polej śliwkowym sosem i zapiekaj przez 10 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Palce lizać