Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka karp (1,5 kg)
- głowy i ogony z 4 karpi
- 4 sztuki cebule
- 1 sztuka marchewka
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka żelatyny
- świeżo mielony czarny pieprz
- cukier
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Głowę i ogon karpia odetnij i przełóż do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami. Marchewkę i 2 cebule obierz, pokrój w talarki i dodaj do ryb. Całość dopraw solą, zalej litrem wody i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedź, zachowując wywar.
- Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej 1/2 wywaru z ryb i gotuj do miękkości. Karpia pokrój w dzwonka, zalej pozostałym wywarem i duś na małym ogniu przez 20 minut.
- Rybę wyłóż na półmisek. Wywar z karpia oraz bulion z cebulą połącz i zmiksuj. Dodaj rodzynki oraz sparzone i obrane migdały. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do wywaru.
- Wywar dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zalej nim rybę, po czym wstaw na noc do lodówki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku