Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp po żydowsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 1 sztuka karp (1,5 kg)
  • głowy i ogony z 4 karpi
  • 4 sztuki cebule
  • 1 sztuka marchewka
  • 50 g  migdałów
  • 50 g  rodzynek
  • 1 łyżeczka  żelatyny
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • cukier
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Głowę i ogon karpia odetnij i przełóż do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami. Marchewkę i 2 cebule obierz, pokrój w talarki i dodaj do ryb. Całość dopraw solą, zalej litrem wody i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedź, zachowując wywar.
  2. Pozostałe cebule pokrój w kostkę, zalej 1/2 wywaru z ryb i gotuj do miękkości. Karpia pokrój w dzwonka, zalej pozostałym wywarem i duś na małym ogniu przez 20 minut.
  3. Rybę wyłóż na półmisek. Wywar z karpia oraz bulion z cebulą połącz i zmiksuj. Dodaj rodzynki oraz sparzone i obrane migdały. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do wywaru.
  4. Wywar dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zalej nim rybę, po czym wstaw na noc do lodówki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE