Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka karp (1,5 kg)
2 l bulionu warzywnego
5 sztuk marchwi
2 sztuki pietruszki
1/2 sztuki selera
1 sztuka cebula
2 sztuki cytryny
natka
3 łyżki żelatyny
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia oskrob, wypatrosz, umyj,
- Do garnka wlej bulion, dodaj przyprawy i warzywa, ugotuj. Gdy będą miękkie, włóż pokrojoną w dzwonka rybę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Wyjmij dzwonka i odstaw, by wystygły.
- Półmisek wyłóż plasterkami marchwi, na niej ułóż dzwonka, odtwarzając kształt ryby. Poprzekładaj je plastrami cytryny.
- Do szklanki odlej trochę bulionu i rozpuść w nim żelatynę. Wlej do garnka z bulionem i podgrzej.
- Odstaw, by galareta trochę stężała. Zalej nią karpia. Udekoruj plastrami cytryny i świeżą natką. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka