Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.08.2020 Imieniny: Borysa i Wawrzyńca



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Karp z warzywami i orzechami włoskimi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 kg  karpia
  • 1 opakowanie  włoszczyzny
  • 100 g  orzechów włoskich
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki  soku z granatu niesłodzonego
  • 1/2 szklanki  wody
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 sztuka granat

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę oczyść, umyj, pokrój na dzwonka. Oprósz solą i pieprzem, odstaw.
  2. Warzywa z włoszczyzny pokrój w słupki lub plasterki. Wrzuć na osolony wrzątek (bez pora) i gotuj przez 7 minut. Odcedź, zachowując wywar.
  3. Orzechy posiekaj na grubsze kawałki i upraż na rozgrzanej patelni. Dodaj je do mieszanki warzyw z surowym porem. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  4. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp mieszanką warzyw i orzechów. Podlej 1/2 szklanki wywaru z warzyw, skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.
  5. Sok z granatów połącz z 1/2 szklanki wody, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Po 20 minutach wyjmij rybę i zalej sosem. Piecz jeszcze 15 minut.
  6. Z granatu wydrąż ziarenka. Posyp nimi rybę wyłożoną na półmisek. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE