Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 kg karpia
1 szklanka bułki tartej
2 sztuki jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 sztuka cytryna
sól
- Masło ziołowe
1/4 kostki masła śmietankowego
2 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki posiekanych ziół: koperku, szczypiorku, natki, estragonu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
kilka gałązek koperku
cząstki cytryny do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia oczyść, umyj, osusz i pokrój w dzwonka. Oprósz rybę solą. Do miski wbij jajka i roztrzep.
- Dzwonka karpia skrop sokiem z cytryny. Obtocz rybę w mące. Następnie obtaczaj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Tak przygotowaną rybę smaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła. Usmażonego karpia przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 15 minut w 150 st. C.
- Masło ziołowe: Masło utrzyj. Dodaj ser, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj, mocno schłodź. Następnie wytnij z niego foremką kółka.
- Gotowe dzwonka karpia rozłóż na talerzu. Na każdym połóż kawałek ziołowego masła i udekoruj koperkiem oraz cytryną.
Źródło przepisu: Smacznego!