Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp zapiekany z masłem migdałowym i winem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka karp
  • 100 g  masła
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 szklanka  białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki  migdałów
  • 1 łyżka  białego pieprzu
  • 1/2 szklanki  posiekanej natki pietruszki
  • 2 sztuki cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę oczyść z łusek i usuń wnętrzności. Zostaw ogon i głowę. Umyj karpia dokładnie z wewnątrz i zewnątrz i osusz papierowym ręcznikiem. We wnętrzu ryby umieść 2 łyżki masła i obrane ząbki czosnku. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i zalej ją winem.
  2. Pokrój resztę masła na mniejsze kawałki i ułóż na karpiu. Posyp migdałami i oprósz pieprzem. Przykryj rybę folią aluminiową i wstaw na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 10 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw rybę w środku na 15 minut.
  3. Przełóż karpia na półmisek i polej powstałym podczas pieczenia sosem z migdałami. Pokrój cytryny na cząstki i podawaj z karpiem oprószonym natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE