Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.01.2022 Imieniny: Felicji i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Karp zapiekany z masłem migdałowym i winem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka karp
  • 100 g  masła
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 szklanka  białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki  migdałów
  • 1 łyżka  białego pieprzu
  • 1/2 szklanki  posiekanej natki pietruszki
  • 2 sztuki cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę oczyść z łusek i usuń wnętrzności. Zostaw ogon i głowę. Umyj karpia dokładnie z wewnątrz i zewnątrz i osusz papierowym ręcznikiem. We wnętrzu ryby umieść 2 łyżki masła i obrane ząbki czosnku. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i zalej ją winem.
  2. Pokrój resztę masła na mniejsze kawałki i ułóż na karpiu. Posyp migdałami i oprósz pieprzem. Przykryj rybę folią aluminiową i wstaw na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 10 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw rybę w środku na 15 minut.
  3. Przełóż karpia na półmisek i polej powstałym podczas pieczenia sosem z migdałami. Pokrój cytryny na cząstki i podawaj z karpiem oprószonym natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE