Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka karp
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 łyżka białego pieprzu
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 sztuki cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę oczyść z łusek i usuń wnętrzności. Zostaw ogon i głowę. Umyj karpia dokładnie z wewnątrz i zewnątrz i osusz papierowym ręcznikiem. We wnętrzu ryby umieść 2 łyżki masła i obrane ząbki czosnku. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i zalej ją winem.
- Pokrój resztę masła na mniejsze kawałki i ułóż na karpiu. Posyp migdałami i oprósz pieprzem. Przykryj rybę folią aluminiową i wstaw na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 10 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw rybę w środku na 15 minut.
- Przełóż karpia na półmisek i polej powstałym podczas pieczenia sosem z migdałami. Pokrój cytryny na cząstki i podawaj z karpiem oprószonym natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka