Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Keks świąteczny posypany cukrem pudrem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 kostka  masła
  • 1 szklanka  cukru
  • 4 sztuki jajka
  • 50 g  rodzynek
  • 150 g  kandyzowanych owoców
  • 2 łyżki  rumu
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Rodzynki wymieszaj z owocami kandyzowanymi i zalej rumem. Odstaw na 15 minut.
  2. Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Ciągle miksując dodaj jajka i miksuj, aż powstanie gładka masa.
  3. Zlej rum z owoców, dodaj go do masy i zmiksuj. Owoce kandyzowane wymieszaj z łyżką mąki.
  4. Do utartych jajek dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość zmiksuj. Wsyp kandyzowane owoce oraz rodzynki i wymieszaj łyżką.
  5. Przełóż ciasto do formy keksówki i piecz 50 minut. Pierwsze 10 minut w 200 st. C, a resztę czasu w 150 st. C. Upieczone ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE