Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
4 sztuki jajka
50 g rodzynek
150 g kandyzowanych owoców
2 łyżki rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rodzynki wymieszaj z owocami kandyzowanymi i zalej rumem. Odstaw na 15 minut.
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Ciągle miksując dodaj jajka i miksuj, aż powstanie gładka masa.
- Zlej rum z owoców, dodaj go do masy i zmiksuj. Owoce kandyzowane wymieszaj z łyżką mąki.
- Do utartych jajek dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość zmiksuj. Wsyp kandyzowane owoce oraz rodzynki i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy keksówki i piecz 50 minut. Pierwsze 10 minut w 200 st. C, a resztę czasu w 150 st. C. Upieczone ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka