Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g + 1 łyżka mąki
250 g masła
200 g cukru
4 sztuki jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
50 ml rumu
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
200 g dowolnych bakalii
- Dodatkowo
150 g białej czekolady
5 łyżek mleka
100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakalie posiekaj i wymieszaj z łyżką mąki. Pozostałą mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Masło posiekaj i utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodawaj do niej po jednym jajku i miksuj na wolnych obrotach. Wymieszaj z połową mąki. Połącz z mlekiem i rumem. Dosyp pozostałą mąkę i wyrób jednolite ciasto. Wymieszaj je z bakaliami oprószonymi mąką.
- Przełóż ciasto do formy keksowej o wymiarach 35 x 12 cm. Piecz 70 minut w 170 st. C. Po wyjęciu odstaw ciasto by ostygło.
- Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i rozpuść w nim połamaną białą czekoladę. Polej keks polewą i posyp kandyzowanymi owocami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka