Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Keks świąteczny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  + 1 łyżka mąki
  • 250 g  masła
  • 200 g  cukru
  • 4 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  sody
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 50 ml  rumu
  • 100 g  rodzynek
  • 100 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g  dowolnych bakalii
    Dodatkowo
  • 150 g  białej czekolady
  • 5 łyżek  mleka
  • 100 g  mieszanki kandyzowanych owoców i skórek

Sposób przyrządzania:

  1. Bakalie posiekaj i wymieszaj z łyżką mąki. Pozostałą mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  2. Masło posiekaj i utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodawaj do niej po jednym jajku i miksuj na wolnych obrotach. Wymieszaj z połową mąki. Połącz z mlekiem i rumem. Dosyp pozostałą mąkę i wyrób jednolite ciasto. Wymieszaj je z bakaliami oprószonymi mąką.
  3. Przełóż ciasto do formy keksowej o wymiarach 35 x 12 cm. Piecz 70 minut w 170 st. C. Po wyjęciu odstaw ciasto by ostygło.
  4. Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i rozpuść w nim połamaną białą czekoladę. Polej keks polewą i posyp kandyzowanymi owocami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE