Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Keks z żurawiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Keks z żurawiną to przepis na smaczny, świąteczny deser.

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 250 g  mąka
  • 150 g  cukier
  • 1 sztuka  jajka
  • tłuszcz
    do formy
  • 2 łyżki  olej
  • 1.5 łyżeczek  proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki  soda oczyszczona
  • 110 g  żurawina
    posiekana
  • 60 g  orzechy włoskie
    posiekane
  • 180 ml  sok pomarańczowy
  • 1 łyżka  skórka z pomarańczy
    starta
  • 3/4 łyżeczki  sól
  • cukier puder
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Na koniec dodaj posiekane orzechy i żurawinę. Wszystko wymieszaj.
  2. Do miski wbij jajko. Wlej olej i sok pomarańczowy, a następnie dodaj skórkę z pomarańczy.
  3. Mieszankę wlej do suchych składników i dokładnie połącz. Formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem.
  4. Ciasto przełóż do formy. Piecz 50 minut w 175 st. C. Ostudź. Na wierzchu ciasta połóż serwetkę z wyciętymi wzorami gwiazdek i oprósz cukrem pudrem. Usuń serwetkę z ciasta.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE