Dzisiaj jest: Środa, 27.05.2020 Imieniny: Jana i Juliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Kisiel żurawinowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kisiel żurawinowy to przepis na domowy, wigilijny kisiel.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 300 g  żurawina
    mrożona
  • 1/4 szklanki  miód
    płynny
  • 1.5 łyżek  mąka ziemniaczana
  • 2 łyżeczki  cukier waniliowy
  • 5 sztuk  goździki

Sposób przyrządzania:

  1. Żurawinę włóż do garnka. Zalej wodą tak, by była zakryta. Garnek przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotują.
  2. Następnie przetrzyj żurawinę przez gęste sito, kilka razy przelewając przecierane owoce (około 3 szklanek wody).
  3. Do przecieru dodaj miód i goździki. Zagotuj, wyjmij goździki. Zdejmij garnek z ognia.
  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 litra zimnej wody. Cały czas mieszając wlewaj do przecieru żurawinowego i gotuj.
  5. Po wyłączeniu kisiel przykryj, żeby nie zastygł. Przed podaniem rozlej do opłukanych zimną wodą salaterek i udekoruj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE