Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- kawałek wanilii
- kilka goździków
- 1 sztuka pomarańcza
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone owoce opłucz, zalej 2 szklankami przegotowanej wody, odstaw na 30 minut.
- Wlej litr wody, wsyp cukier i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Pomarańcz wyszoruj, wyciśnij z niej sok. Pod koniec gotowania kompotu włóż skórki pomarańczowe.
- Z ugotowanego kompotu wyjmij owoce i przyprawy, przecedź przez sito. Wlej sok pomarańczowy, schłodź.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza