Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula
2 sztuki ziemniaki
3 sztuki buraki
4 sztuki łodygi selera naciowego
olej do smażenia
2 łyżki płatków migdałowych
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
200 g serka śmietanowego
1 sztuka jajko
200 g sera feta
60 g mąki
200 g kwaśnej śmietany
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 sztuki pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę, ziemniaki oraz buraki obierz. Łodygi selera naciowego oczyść. Cebulę i seler naciowy drobno posiekaj, po czym podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.
- Ziemniaki oraz buraki pokrój w kostkę, a następnie wraz z płatkami migdałowymi dodaj do zawartości garnka. Całość krótko podsmaż, mieszając.
- Składniki zalej bulionem i gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ostudź i zmiksuj blenderem na gładko. Krem połącz z 1 łyżką masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serek śmietankowy włóż do miski i wymieszaj z rozdrobnioną fetą oraz mąką przesianą ze szczyptą soli. Składniki zagnieć z jajkiem. Ciasto wstaw na 10 minut do lodówki. Następnie za pomocą 2 łyżek uformuj z niego kluski i ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Zupę rozlej do talerzy. Dodaj kluski i odrobinę śmietany. Danie podawaj posypane orzechami oraz szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku