Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki ziemniaki
- 3 sztuki buraki
- 4 sztuki łodygi selera naciowego
- olej do smażenia
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 200 g serka śmietanowego
- 1 sztuka jajko
- 200 g sera feta
- 60 g mąki
- 200 g kwaśnej śmietany
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 sztuki pęczka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę, ziemniaki oraz buraki obierz. Łodygi selera naciowego oczyść. Cebulę i seler naciowy drobno posiekaj, po czym podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.
- Ziemniaki oraz buraki pokrój w kostkę, a następnie wraz z płatkami migdałowymi dodaj do zawartości garnka. Całość krótko podsmaż, mieszając.
- Składniki zalej bulionem i gotuj do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ostudź i zmiksuj blenderem na gładko. Krem połącz z 1 łyżką masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serek śmietankowy włóż do miski i wymieszaj z rozdrobnioną fetą oraz mąką przesianą ze szczyptą soli. Składniki zagnieć z jajkiem. Ciasto wstaw na 10 minut do lodówki. Następnie za pomocą 2 łyżek uformuj z niego kluski i ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Zupę rozlej do talerzy. Dodaj kluski i odrobinę śmietany. Danie podawaj posypane orzechami oraz szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku